Zoeken
 

Rijksstraatweg 40a      3454 JC De Meern

Blog

Lenzen reinigen vereist goede zorg

Vaak worden alcohol swabs gebruikt voor het reinigen van lenzen. Alcohol swabs zijn weliswaar een probaat middel tegen vuile glazen. Maar geldt dat eigenlijk ook voor lenzen van optische apparatuur?

Met een swap kunt u lenzen reinigen door er zachtjes met een ronddraaiende beweging overheen te gaan. Denk aan de cameralens of objectieven. Vaak wordt daarna nog een zachte doek of gaasje gebruikt om de eventuele alcohol waas af te nemen. Het nadeel daarvan is, dat het glas statisch wordt, wat weer nieuw stof aantrekt. Dat blaast u er af met een blaasbalgje die u bij Optronica kunt bestellen.

Alcohol swabs niet altijd geschikt

Doordat de swabs alcohol bevatten, zijn ze zeker niet voor alle lenzen geschikt. Voor veel oudere type funduscamera’s kunnen de swabs veilig toegepast worden. Op nieuwere typen apparatuur hebben de lenzen een speciale coating die wordt opgelost door gebruik van alcohol. Voorbeelden van deze nieuwe generatie Topcon apparatuur zijn de TRC-NW 400 en 3D OCT-1 Maestro. Het gebruik van ‘grove’ doekjes kan zelf leiden tot krasjes op de lens. Raakt de coating beschadigd door krasjes, dan vallen reflecties binnen. Witte vlekken /flares in de foto’s zijn dan het gevolg. Voor genoemde camera’s raden wij 3M NOVEC contact cleaner aan, met de bijbehorende lensdoekjes. Dit is een zacht reinigingsmiddel dat voor fijne elektronische accessoires gemaakt is en de coating ongemoeid laat. De lensdoekjes en de 3M NOVEC contact cleaner zijn ook te bestellen bij ons.

Verwijderen van vet

Vet is lastiger te verwijderen. Vet blijft achter door aanraking met de vingers of de neus.

Met alleen daglicht kunt u dat vaak niet zien. Toch verklaart dat de witte waas, die soms achterblijft na gebruik van een swap. Om te zien of de lens vettig is, moet u eigenlijk een goed schijnwerpertje met LED-verlichting paraat hebben.

De lens van de gewone funduscamera of OCT-unit zit aan de voorkant. Patiënten komen er dus al gauw mee in aanraking. Bij sommige Heidelberg-apparaten kan het frontlensje eraf. Als dit onzorgvuldig gebeurt kunnen er vingerafdrukken op de lens ontstaan. Vet is niet alleen hinderlijk, maar kan ook invloed hebben op de kwaliteit van foto’s of scans.

Advies: bij twijfel niet inhalen

Vraagt u zich af of een alcohol swap schadelijk is voor het type of model dat u wilt reinigen? Neem dan het zekere voor het onzekere. Vraag uw servicetechnicus van Optronica om raad.